lördag 26 juni 2010

Girardets citrontårta

8 pers

Skal:
3,5 dl vetemjöl
1 knapp dl socker
150 g smör
2 äggulor
ca 1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
2 äggulor
1 3/4 dl vispgrädde
1 3/4 dl socker
saft av 3 citroner + 1 apelsin = ca 1 1/2 dl

Garnering:
2 smk florsocker

Form:
Ca 25 cm i diameter, löstagbar botten

  1. Blanda ihop mjöl och socker, nyp ihop med smöret till en grynig massa. Arbeta snabbt i äggulor och ev. vatten. Det är viktigt att det går snabbt!
  2. Låt vila i kylskåp i minst en timme.
  3. Sätt ugnen på 225°, smörj och mjöla pajformen. Tryck ut degen i formen och upp mot kanterna. Kanten ska vara jämntjock. Täck botten och kanterna med aluminiumfolie. Fyll på med ärter så att degkanten hålls uppe under gränddningen.
  4. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut, ta bort ärter och folie och låt svalna något.
  5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  6. Vispa ihop allt till fyllningen. Grädda tills smeten nästan stelnat i mitten, i ca 40-50 minuter.
  7. Låt svalna något innan den lossas från kanten.
  8. Sika florsocker över kall tårta innan servering.

Inga kommentarer: