Skal:
3,5 dl vetemjöl
1 knapp dl socker
150 g smör
2 äggulor
ca 1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 äggulor
1 3/4 dl vispgrädde
1 3/4 dl socker
saft av 3 citroner + 1 apelsin = ca 1 1/2 dl
Garnering:
2 smk florsocker
Form:
Ca 25 cm i diameter, löstagbar botten
- Blanda ihop mjöl och socker, nyp ihop med smöret till en grynig massa. Arbeta snabbt i äggulor och ev. vatten. Det är viktigt att det går snabbt!
- Låt vila i kylskåp i minst en timme.
- Sätt ugnen på 225°, smörj och mjöla pajformen. Tryck ut degen i formen och upp mot kanterna. Kanten ska vara jämntjock. Täck botten och kanterna med aluminiumfolie. Fyll på med ärter så att degkanten hålls uppe under gränddningen.
- Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut, ta bort ärter och folie och låt svalna något.
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Vispa ihop allt till fyllningen. Grädda tills smeten nästan stelnat i mitten, i ca 40-50 minuter.
- Låt svalna något innan den lossas från kanten.
- Sika florsocker över kall tårta innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar