lördag 26 juni 2010

Gräddqueneller med räksås

4 port

Gäddfärs:
1 kg hel gädda alt. 500 g gäddfilé
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 krm cayennepeppar
1 ägg
3 dl vispgrädde
3 äggvitor

Sås:
300 g räkor med skal
50 g smör
3-4 dl fiskbuljong
3 msk vetemjöl
salt, peppar
1 dl vispgrädde

  1. Renska och skölj och filea den hela gäddan om du har en sådan.
  2. Koka buljong.
  3. Mal gäddfiléerna i mixer.
  4. Arbeta den malda fisken med salt, peppar, ägg och grädde, lite i taget. Rör kraftigt så färsen blir lätt och porös.
  5. Vispa vitorna till hårt skum och vänd till sist ner dem i färsen.
  6. Koka en klick färs i lite vatten och justera smaksättning och konsistens. Om färsen blir för fast - späd med mer grädde. Blir den för lös, rör i lite mer potatismjöl.
  7. Forma färsen med hjälp av två matskedar till ovala bullar. Lägg dem i sjudande fiskbuljong och sjud 5-10 minuter. Ta upp dem med en hålslev när de är klara.
  8. Skala räkorna till såsen. Fräs skalen i matfettet. Tillsätt buljongen och koka upp alltsammans 5-10 minuter.
  9. Sila ifrån skalen och använd räkbuljongen. Gör sedan såsen på vanligt sätt.
  10. Servera med kokt potatis/ris, såsen, små ärter eller sparris och grönsallad.

Inga kommentarer: