Soppa:
3 schalottenlökar
2 skalade vitlöksklyftor
3 kvistar färsk timjan eller 0,5 msk torkad
10 st tomater (ca 1 kilo)
1 spansk peppar
1 burk hela tomater
1 msk kycklingbuljong
5 dl vatten
salt, peppar och socker
Servering:
hyvlad parmesan
1,5 dl finhackad bacon (kan uteslutas för vegovariant)
finhackad persilja
Auberginen:
2 auberginer
1 kvist färsk timjan
2 msk olivolja
salt och peppar
Soppan:
- Blanchera tomaterna, d v s koka upp dem snabbt (20 sekunder) och sedan snabb avkylning i iskallt vatten.
- Skiva schalottenlökarna och krossa vitlöksklyftorna med en kniv. Skär tomaterna i bitar och bryn dem i lite olivolja. Lägg i lök, vitlök, finhackad spansk peppar och timjan. Häll på vatten, burktomater samt buljongen. Låt soppan koka på medelvärme i ca 20 minuter.
- Passera soppan genom att hälla lite it aget i en sil och veva runt tomatmassan med en ballongvisp. Blir soppan för tjock är det bara att späda med vatten.
- Smaksätt med salt, peppar och socker.
Auberginen:
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och skär auberginen i decimeterlånga stavar. Värm lite olivolja i en panna och stek auberginen i gyllenbrun. Salta och peppra och ställ in i ugnen på 200° i 10 minuter.
- Lägg över den mjuka auberginen i en kastrull och stöt den med en ballongvisp till en tjock kräm. Tillsätt olivoljan och smaksätt med salt, peppar och timjan.
Servering:
- Kaperstek baconbitarna i lite olja.
- Lägg en klick aubergin i botten av soppskålen. Häll på soppan och dekorera med bacon, hackad persilja och några skivor parmesanost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar