onsdag 8 februari 2012

Risotto med parmesanost och smör

125 smör
1 stor lök, finhackad
15 cl torrt vitt vin
1 nypa saffran (1/2 paket)
500 g risottoris
1,5 l varm buljong (kyckling eller grönsak)
75 g nyriven parmesan
ev. salt och peppar

Skira hälften av smöret i en stor kastrull. Lägg i löken. Stek den varsamt i tio minuter tills den är mjuk och gyllene men inte brun. Häll i vinet, koka på hög värme tills vinet nästan kokat ihop helt.

Häll i riset, tillsätt saffran, rör om väl tills det täckts med smör och värmts upp. Tillsätt buljongen, en stor skopa i taget. Rör om tills varje slevfull av buljong sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta buljong och koka tills riset är mjukt och krämigt men kornen fortfarande fasta. Det bör ta ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar, rör i resten av smöret och parmesanen. Lägg på ett logg och låt vila några minuter enligt servering.

Inga kommentarer: