lördag 24 mars 2012

Foccaccia

Focaccia (en ugnsplåt)

5 dl vatten
1 pkt torrjäst
ca 7-8 dl vetemjöl special
1 ½ tsk salt
1 msk socker
3 msk olivolja

havssalt eller flingsalt
färsk rosmarin
½ dl olivolja

Värm vattnet till ca 42 grader och häll i en stor skål tillsammans med salt och socker. Blanda torrjästen i 3 dl mjöl, häll i skålen tillsammans med vattnet. Täck över skålen och lägg i ett varmt ställe, låt vila tills "degen" börjar och bubbla. Arbeta in de sista av mjölet och blanda i olivoljan, degen får bli ganska lös. Låt jäsa i ca 1 timme. 

Arbeta ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper (ev oljat om det behövs). Täck över degen, låt vila i 20 min. Tryck hål över hela degen med fingret och häll på hälften av oljan, salt och hackad färsk rosmarin. Lägg i ugnen på 225 grader och låt vara tills gyllenebrun. Ev behövs mer olja och salt. 

Inga kommentarer: