tisdag 19 juni 2007

Kardemummagratinerad rabarber

Räcker till: 4 portioner
Tid: 20 minuter
Källa: Södermanlands Nyheter

6-8 rabarber
2 msk smör (gärna osaltat)
1½ dl vit sirap
1 msk ljust muscavadosocker/brun farin
1 påse mandelspån (50 g)
4 msk sött vitt vin
4 äggulor
1 tsk malen kardemumma
3 msk florsocker
vaniljglass

Ansa rabarbern. Skär i 5 cm långa bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna och låt rabarbern bli mjuk utan att få färg. Tillsätt sirap, muscavadosocker och mandelspån. Lägg upp i en ugnsfast form.

Häll sött vin, äggulor, kardemumma och florsocker i en skål över vattenbad. Vispa till såsen tjocknat. Slå över rabarbern. Kör i 250 graders grill i ugnen en kort stund tills gratängen fått färg.

Servera med vaniljglass.

Inga kommentarer: