Källa: Husmorslexikon från femtiotalet
250 g nötfärs
125 g kalvfärs
125 g fläskfärs
1 dl grädde
1 ägg
3 medelstora, mosade, kokta potatisar
3 stötta skorpor
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver
1 dl vatten
1 medelstor, riven lök
smör till stekning
Till såsen:
1 medlestor gul lök, hackad
100 g smör
1½ dl vetemjöl
1 liter buljong av buljongtärning
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 kvist persillja
timjan
vitpeppar
ev. salt
en skvätt grädde
en skvätt soja
Blanda färs, grädde, ägg, potatis, stötta skorpor, kryddor, vatten och lök i en bunka. Arbeta smeten tills den är väl blandad men inte mer. Forma den till bullar av önskad storlek och stek i smöret.
Såsen: Fräs den hackade löken i smöret. Tillsätt mjölet när löken blivit ordentligt brun, och därefter buljong, tomatpuré och kryddorna. Låt såsten småkoka över svag värme i minst 15 minuter, sila den och sätt till lite grädde. Färga den något med soja om den är för blek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar