tisdag 24 juli 2007

Briocher

Räcker till: 12 st
Tid: 30 min + jäsning över natten
Källa: DN

1/4 pkt jäst
1 dl vatten
2 ägg
½ tsk salt
½ msk strösocker
240 g vetemjöl (ca 6 dl) + lite till utbakning
125 g rumsvarmt smör
1 ägg till pensling

  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt de lätt uppvispade äggen, salt, socker och 4 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Rör smöret mjukt och arbeta in i degen. Tillsätt resten av vetemjölet.
  4. Täck över degen med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Dela degen i 13 bitar. Rulla 12 till bullar och lägg dem i pappersformar. Den återstående degbiten rullas ut till en lång sträng som delast i 12 bitar. Rulla dem till små bollar som trycks fast ovanpå de stora.
  6. Jäs bullarna cirka 45 minuter och sätt ugnen på 250 grader.
  7. Pensla briocherna med uppvispat ägg. Grädda dem i cirka 10 minuter tills de fått fin färg.

Bröden är godast nygräddade, gärna med sylt eller marmelad.

Inga kommentarer: