lördag 26 juni 2010

Julbröd (veteknäcke) från Karlholmsbruk

10 kakor

200 g ister eller 100 g ister + 100 g smör
3 dl mjölk
2,5 dl vatten
100 g jäst
0,3 dl socker
knappt 1 msk salt
0,3 påse anis
0,3 påse fänkål
6,5 dl vetemjöl
6,5 dl rågsikt
drygt 1 dl grahamsmjöl

  1. Smält fettet, häll i mjölken och vattnet och ljumma degspadet. Lös upp jästen i litet av spadet och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Låt jäsa i 15-20 minuter. Arbeta in mer mjöl tills dess degen går att kavla.
  3. Kavla först med vanlig brödkavel, sedan med kruskavel. Ta ut kakorna med brödmått och låt dem jäsa ytterligare 10 minuter.
  4. Grädda i 5-6 minuter i 250°.

Inga kommentarer: