lördag 26 juni 2010

Upplandskubb

3,5 dl vatten
50 g jäst
1 dl sirap
knappt 1 tsk salt
5-6 dl rågmjöl
5-6 del vetemjöl

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Blanda det ljummade vattnet, den utrörda jästen, sirapen och saltet.
  2. Blanda först i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Smörj och mjöla t ex en emaljerad 2-litersflaska med lock (gammaldags rak mjölkflaska). Lägg ner degen i flaskan och låt jäsa 3-4 timmar så att flaskan fylls.
  4. Sätt på locket och låt sedan det hela koka i vattenbad i en stor gryta. Koktid ca 4 timmar.
  5. Stjälp upp brödet och låt det svalna inlindat i en handduk.
  6. Klyv brödet i fjärdedelar och skär varje del i skivor.

Inga kommentarer: