lördag 26 juni 2010

Salviakyckling i lergryta

2 kg kyckling
2 msk olivolja
1,5 dl persilja
1,5 dl selleri
1 msk salvia, torkad eller 3 msk färsk
3 st morötter
3 st kålrot
12 st pärllök
1,5 dl torrt vitt vin

  1. Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 25 minuter.
  2. Tvätta under tiden ren kycklingen, torka den och olja in den med olivolja. Gnid insidan och det yttre skinnet med persilja och salvia. Peppra och salta.
  3. Lägg grönsakerna inuti och ovanpå kycklingen. Tillsätt vin. Täck med lergrytans blötlagda lock och ställ in i kall ugn. Sätt på 225° och ugnsbaka i 65 minuter. Tag av grytans lock de sista 10 minuterna. Avlägsna grönsakerna som ligger ovanpå.
  4. Lägg tillbaka grönsakerna när kycklingen är klar. Servera direkt från grytan som har härlig sky i botten.
  5. Korn eller hirs passar bra till kycklingen och skyn.

Inga kommentarer: