2 msk olivolja
1,5 dl persilja
1,5 dl selleri
1 msk salvia, torkad eller 3 msk färsk
3 st morötter
3 st kålrot
12 st pärllök
1,5 dl torrt vitt vin
- Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 25 minuter.
- Tvätta under tiden ren kycklingen, torka den och olja in den med olivolja. Gnid insidan och det yttre skinnet med persilja och salvia. Peppra och salta.
- Lägg grönsakerna inuti och ovanpå kycklingen. Tillsätt vin. Täck med lergrytans blötlagda lock och ställ in i kall ugn. Sätt på 225° och ugnsbaka i 65 minuter. Tag av grytans lock de sista 10 minuterna. Avlägsna grönsakerna som ligger ovanpå.
- Lägg tillbaka grönsakerna när kycklingen är klar. Servera direkt från grytan som har härlig sky i botten.
- Korn eller hirs passar bra till kycklingen och skyn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar