torsdag 1 september 2011

Vegetarisk lasagne med keso

Här om dagen testade jag ett nytt vegetariskt lasagnerecept. Det har blivit mycket vego den här veckan, faktiskt tre dagar i rad. Tror vi satsar på lite köttbullar ikväll...

Lasagnen var i alla fall suveränt god, här kommer receptet som kommer från suveräna Anna Bergenström ursprungligen.

250 g mangold eller spenat
300 g keso
Riven muskotnöt
Salt + peppar
10-12 lasagneplattor
2 gula hackade lökar
3 hackade vitlöksklyftor
1 burk tomater
1 tsk torkad basilika eller oregano
3 dl lagrad nyriven ost
2,5 dl 3% mjölk

Koka spenat eller mangold i lättsaltat vatten i ungefär 5 minuter och låt svalna något. Krama noga ur vattnet och hacka bladen grovt. Krydda med salt, peppar och muskot. Blanda ner färskost och 2 dl av den rivna osten och ställ åt sidan

Tomatsåsen:
Fräs löken och vitlöken i lite olja eller smör. Lägg i tomaterna och krydda med basilika eller oregano. Låt koka i ca 15 minuter utan lock. Rör om då och då och smaka av.

Varva sedan mangold- eller spenatfyllningen med lasagneplattor och tomatsås i smord ugnsform. Underst läggs den gröna fyllningen, överst tomatsås. Sist slås mjölken runt formens kanter och den sista rivna osten fördelas över hela lasagnen. Gratinera i 225° i ugnen i ca 30-35 minuter.

Inga kommentarer: