lördag 7 januari 2012

Gnocchi di patate

Potatisgnocchi gratinerad med salvia och parmesan

1kg kokt potatis, mjölig
1/2 tsk salt
4 dl mjöl
salt och olja till kokvattnet

Sås:
3 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
salt, peppar, muskot
2 äggulor

några blad färsk salvia
1 dl färsk parmesan

Pressa potatisen och blanda den snabbt med mjöl och salt till en deg. Knåda så lite som möjligt så blir den bäst. Forma långa rullar, 3-4 cm tjocka och skär dem i centimetertjocka skivor.

Koka upp rejält med vatten, salta och droppa i lite olja. Lägg ner varje gnocchi med hålslev och koka tills de flyter upp. Låt dem rinna av på en handduk.

Sås: Smält smöret, vispa ner mjölet och späd med mjölken. Koka upp och smaka av med salt, peppar och muskot. Låt såsen svalna lite, rör ner äggulorna.

Varva gnocchi och bitar av salviablad i en smord ugnsfast form och slå såsen över. Ta det försiktigt med salvian som kan smaka mycket. Strö över riven ost och gratinera i 225° i ugn i ca 10 minuter. Servera gärna med en sallad.

Inga kommentarer: